Kapr by neměl na štědrovečerním stole chybět

Kapr by neměl na štědrovečerním stole chybět

I když už se zaběhnuté tradice tolik nedodržují, přesto si většina rodin nedovede vánoce bez kapra a bramborového salátu představit.

Poprvé se s vánočním kaprem setkáváme při výlovech rybníků. Od takovéto podívané nemůžeme často oči odtrhnout. Kapři se mrskají v kádích, rybářům jde práce skvěle od ruky. Mnohdy si ani neuvědomíme, že se s těmito rybami setkáme zanedlouho zase.

Naše druhé shledání je poněkud bližšího rázu. To když jdeme kapra kupovat, těsně před vánocemi. Kolem kádí plných ryb stojí vždycky hlouček obdivovatelů. Prodavač zkušeně vybere takového kapra, jakého si přejete. A už je váš.

Doma ho vypustíte do vany, kam se na něj chodí dívat nejen děti, ale celá rodina. Kapr je středem pozornosti a taky si to náramně užívá. Chudák neví, že je to naposled. A také ne na dlouho.

Štědrý den je za dveřmi, nejvyšší čas vyměnit tolik obdivovanou rybu ve vaně za jídlo. Někdy bývá problém kapra chytit, je kluzký jako úhoř a neobětuje svůj život jen tak snadno. Kolikrát si už myslíte, že ho máte a on najednou mrskne ocasem a je na druhé straně vany, odkud na vás roztomile špulí pusinku. Nakonec však přece vyhrajete.

Pak nastává ta nejnepříjemnější chvíle. Jeden člen rodiny (většinou tatínek) se musí obětovat a udělat s kaprem krátký proces. Samozřejmě, že ostatní oplakávají skon svého oblíbence u televize a utěšují se cukrovím.

Poslední, kdo má s kaprem co do činění, je maminka. Ta z něj usmaží řízky, popřípadě uvaří i rybí polívku, pokud ji máte rádi. A jestliže byste letos chtěli ochutnat jinou kapří specialitu, vyzkoušejte recept z některé ze starších kuchařek.

Jeden bych pro vás také měla. Je z Pravé české kuchařky sepsané koncem 19. století Helenou Voborskou a Libuší Macháčkovou:

Kapr na modro
Trhneme kapra a oškrabeme ho. Rozsekáme ho na kusy, srovnáme na mísu a polejeme ho lžící vařícího osoleného octa, čímž pěkně zmodrá. Slejeme ocet do rendlíku a přidáme něco vody a octa, na nudličky nakrájenou všechnu zeleninu, cibuli a nové koření, pepř, hřebíček a tymián. Necháme to asi půl hodiny vařit, osolíme, vložíme pak do toho rybu, necháme chvíli pod pokličkou vařit, dávajíce pozor, aby se nepřipálil. Omáčky musí být tolik, aby byla ryba potopená. Pak se ryba vyndá na mísu, srovná a nechá vychladnouti. Poleje se přecezenou omáčkou a dá do studena. Posype se citrónovou kůrou. K tomu nádobu s olejem a octem.

Já osobně asi raději zůstanu u tradičního smaženého kapra.. A tenhle recept bych volila spíše po bujné silvestrovské noci. Co vy na to?