O kapra na Vánoce je rok od roku menší zájem

O kapra na Vánoce je rok od roku menší zájem

Tak to alespoň tvrdí Ladislav Sochor ze Slavkovic, který je členem Moravského rybářského svazu.

Místní organizace Nové Město na Moravě obhospodařuje přibližně dvaadvacet hektarů vodních ploch na Novoměstsku. „Na Vysočině se odchovává kapr obecný, což je taková hlavní ryba našich rybníků, dále lín obecný, candát obecný, štika obecná, okoun říční, amur bílý, tolstolobik bílý, síh severní maréna, síh severní peleď a plotice obecná, která patří mezi vedlejší druhy ryb,“ vyjmenovává Ladislav Sochor.

Místní rybáři si výlovy organizují a realizují sami. „Jelikož máme asi tři sta členů v naší organizaci, tak si je zveme na brigádu. Bohužel je moderní doba a o rybářství moc zájem není, mladí se věnují spíše počítačům a modernějším zábavám. My jsme chodívali na výlov za odměnu, dnes už to není pravda. Většinou výlov dělá stálá parta lidí.“

Ani výlov samotný už není to, co býval. Diváků ubývá a tradice upadají. „Dříve na hrázi rybníka stálo nejméně padesát diváků a ryby se prodávaly ve velkém. Dnes to na Vysočině upadá. Samozřejmě ryby se stále prodávají, ale zájem o rybí maso už není takový.“

Obliba ryb pomalu klesá i v době Vánoc. Ještě před pár lety si lidé Štědrý den bez kapra vůbec nedokázali představit. A dnes? „Poslední roky o kapra zájem jaksi upadá, prodáváme čím dál méně ryb,“ postěžoval si Ladislav Sochor. „Nevím čím to je, lidé asi raději kupují levné kuřecí maso nebo levnější mražené výrobky z hypermarketů. Rybí maso je při tom velice kvalitní a potřebné pro lidský organismus. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol v krvi a mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Ryba by se měla jíst nejen na Vánoce. Po celý rok by měla být nejméně jednou týdně na stole. Nezájem o ryby je možná daný i cenou, ale ta podle mého není zas tak vysoká. Sladkovodní ryba je dostupná pro širokou vrstvu obyvatel a navíc se její cena už pět let drží na stejné hladině.“

Kapr, koupený na hrázi přímo od rybářů vás přijde na šedesát korun za jeden kilogram. Vánoční cena bude samozřejmě o něco málo vyšší, což je dáno tím, že se ryby po výlovu převáží a sádkují. Podle rybářů by ale cena výběrového kapra neměla překročit pětasedmdesát korun za kilo.