Horácko bývalo vždy krajem bohatým na kamení a bodláčí, ale jinak chudým. Zdejší lid třel bídu s nouzí, jediné, čeho narostlo dostatek, byly brambory.
A přece existovalo něco, čím si lidé dovedli život osladit. Tou pochoutkou, která přetrvala až do dnešních dob, je samozřejmě med. Ať už v čaji, v kávě, na krajíci chleba s máslem nebo na krupičné kaši, med je vždy vítán. Včelařům občas jeho sladkost poněkud ztrpčí žihadla, která dostanou, ale většinou je přijímají jako povinnou daň za tolik lepkavé, hnědavé a hlavně nádherně sladké dobroty.
A stejně sladké jako med jsou i prázdniny. Čas her, slunce, vody, toulání, prostě všeho, co máme nejraději. Spojit tyto dvě sladké věci napadlo Dr. Richarda Klaudu, předsedu Horáckého sdružení lidových řemesel kraje Vysočina. Sezval tedy „své“ řemeslníky a připravil nejen pro novoměstské obyvatele akci nazvanou „Medování aneb sladké zakončení léta“.
Co je záměrem celé akce?
„ Je to snaha vytvořit tradici, která by vedla k ozvláštnění všedního života nejen obyvatel města, ale i všech jeho návštěvníků. Dědictví předků je tu spojeno s životem moderního člověka a jeho sounáležitosti s přírodou. Dnešní věděcko-technický pokrok nás od přírody odtahuje, aniž si to uvědomujeme.“
Na co všechno se můžeme těšit?
„Před budovou Horáckého muzea se se svými výrobky představí perníkáři, voskaři, výrobci medoviny a pekaři grilovaných placek s medem zvaných „calty“. Kromě toho mohou zájemci ochutnat medové pivo a jiné pochutiny. Bude tam prostě vše, co se medu týká. Keramické nádobky na med, včelařské zboží či výrobky z proutí.“
Budou i nějaké doprovodné akce?
„Celý den nám příjemně zpestří hudba v podání skupiny TATA BAND Josefa Kučery.“
A co bude zlatým hřebem sladkého zakončení léta?
„Každý, kdo přijde, bude moci ochutnat jablka máčená v medu, jogurt s medem a hlavně „sladkou kaši“ kterou vlastnoručně podá Bílá paní Perchta. Jde vlastně o krupičnou kaši slazenou medem připravenou podle starodávného receptu.“
Místem konání bylo zvoleno Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě a to od desíti do šestnácti hodin. A vše se bude odehrávat jak jinak než 31. srpna, tedy v poslední den prázdnin. Nenechte se pobízet a přijďte si hořký smutek nad koncem léta osladit medem a sladkou kaší z rukou paní Perchty.