Vysočina, Bystřice nad Prenštejnem Taková pravá domácí zabíjačka, to je to nejlepší, co nás může v předjarních měsících potkat. Vůně a chuť čerstvě vařeného masa omamně zapůsobí na vaše smysly. A když se to nakonec ještě zalije naším hořkým národním mokem či štamprlí něčeho ostřejšího, je nám hned dobře na těle i na duchu.
Zabijačka je ovšem většinou prováděna v anonymitě venkovských dvorků. Člověk, žijící v paneláku, se k takovýmto radovánkám málokdy dostane (pokud ovšem nemá příbuzné na vesnici). A tak jsou městští lidé většinou ochuzeni o požitek z přípravy a chuti čerstvých zabijačkových dobrůtek.
Ale i ve městě je možné se pravé a nefalšované zabíjačky přímo zúčastnit. Tak například 1. března bude jedna taková zabijačková exhibice v Bystřici nad Pernštejnem a to přímo na náměstí. Krvežíznivější návštěvníci budou možná zklamáni tím, že pašík nebude popraven přímo na místě samém. Ale o zpracovávání jelítek, jitrniček, škvarků nebo tlačenky diváci rozhodně nepřijdou. Řeznický mistr, pan Šutera z Olešnice, spolu se svými pomocníky předvedou vše, co lze na vesnické zabíjačce vidět.
Už od osmé hodiny ranní bude mít každý přítomný možnost ochutnat nějakou tu zabijačkovou lahůdku. Ten, kdo není přítelem konzumace dobrého jídla venku, si může zakoupit cokoliv z nabízeného sortimentu třeba k sobotnímu obědu.
A protože na správné zabijačce má být veselo, nebude na bystřickém náměstí chybět ani harmonikář. Ten už se o dobrou náladu postará, třeba hezkou písničkou.