Zkamenělý zámek

Zkamenělý zámek

Pouhý kilometr východním směrem od městečka Svratky se nachází jedna z přírodních i historických zajímavostí. Zkamenělý zámek neboli Starý Karlštejn.

Nadmořská výška se tu pohybuje od 720 po 765 metrů nad mořem. Nejde tedy o žádné Himaláje, ale o menší skalní útvary, které jsou uspořádány do tvaru podkovy. Malé i velké návštěvníky určitě nadchnou malebné přírodní jeskyňky, díky nimž je Zkamenělý zámek až pohádkově krásný. Když se k tomu navíc přidá barevný podzim, pak uvěříte, že jste se ocitli v místě králů a princezen, plném bohatství a vznešenosti.

 


 


Ale nenechte se mýlit. Místo vznešených dam a pánů tu můžete potkat nanejvýš kunu lesní, nad hlavami vám pak bude kroužit krahujec obecný a své poselství vyťuká do stromu nepřehlédnutelný datel s červenou čepičkou na hlavě.

Namísto drahých koberců ztlumí váš krok hebký mechový porost nebo čerstvě napadané jehličí. Svůj podíl na kráse Zkamenělého zámku mají i zdejší stromy – smrk, javor, jeřáb, bříza nebo buk. Nádherné kapradiny rozloží své listy se stejnou noblesou, jako vznešené dámy vějíře, kterými se ovívají v dobách palčivých veder.

 


 


 


 


 

A ani hodovní síň nezůstane prázdná. Borůvčí nabídne lahodné a osvěžující plody a v době pozdního léta a začínajícího podzimu si odtud můžete odnést velké množství výtečných hub.

 


 


 


 



Přírodní krásy ovšem nejsou jedinou zajímavostí této lokality. Na své si zde přijdou i historici a amatérští badatelé. V okolí skal jsou totiž dodnes patrné zbytky valů a příkopů - pozůstatky středověkého opevnění. 

Při archeologických výkopech, realizovaných v letech 1887 – 90, byly nalezeny úlomky keramiky, zvířecí kosti a železné hřeby a šipky.

Jméno Zkamenělého zámku bylo často různě komoleno. Nazývali jej Kálštejn, Karštein nebo Starý Karlštejn. V době švédských válek se zde místní ukrývali před loupeživými vojenskými hordami. Zkamenělý zámek jim poskytl přímo znamenité útočiště.

 

 

 


 


 

Pro horolezce zde bude asi nejzajímavější patnáctimetrová osamocená skála ležící asi sto padesát metrů na západ od Zkamenělého zámku, znalci zvaná Pivovar. Lezení je tu, stejně jako v celé lokalitě, povoleno od 1. července do 31. prosince. Všechny zdejší skály jsou nízké, takže se hodí spíše k bouldrování.