Santiniho hvězda je příjemně hořká

Santiniho hvězda je příjemně hořká

Svým novým propagačním materiálem potěší Žďár nad Sázavou především příznivce pěnivého moku. Město se totiž bude prezentovat pivem nazvaným Santiniho hvězda.  

„Nápad to byl pana místostarosty Jaromíra Brychty a návrh etikety pochází z dílny Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. Název máme patentován,“ říká o novém žďárském pivu senátorka a starostka města Dagmar Zvěřinová.

 

Santiniho hvězda zatím bohužel není volně v prodeji, bude používána pouze jako dar města významným návštěvníkům. „První, koho jsme tím obdarovali, byli naši kolegové z Francie a Belgie na naší partnerské návštěvě v Belgii. Dovézt pivo do Belgie byla tak trošku nadstandardní myšlenka, protože tam je piv hodně. Ale zaujalo je,“ sdělila Dagmar Zvěřinová a první místostarosta Jaromír Brychta k tomu dodal: „Je to skvělá věc, kterou můžeme dávat jako prezent. Využitelná, pivo je vděčné, myslím, že se to povedlo. Bude nás propagovat na Slavnostech jeřabin, Horáckém džbánku a dalších akcích, které bude pořádat nebo se podílet město. Zatím je to jen prezent, ale doufáme, že se Santiniho hvězda bude časem i prodávat. Právě proto jsme si značku nechali patentovat.“

 

Žďárští zatím u výrobce objednali osm set lahví pěnivého moku, na jejichž uskladnění použili podle prvního místostarosty Jaromíra Brychty zcela netypické prostory: „Máme pivo zatím uskladněné v protiatomových krytech. To proto, že tam je stálá teplota. Takže tam klidně vydrží.“

 

Označení Santiniho hvězda není náhodné. Vše se samozřejmě vztahuje k významné žďárské památce UNESCO, kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Podkladem pro značku je dokonce pověst o tom, kterak stavba vznikala a jak nad ní najednou ve dne zazářila jasná hvězda. Ať už se pověst zakládá na pravdě či nikoliv, jisté je, že Santiniho hvězda je příjemně hořká a osvěžující. Vždyť je to také dvanáctka a ležák k tomu.